Bodø Jazz Open 2024 - Stormy Weather in Windy City (Norsk)

For å komme til den nordnorske havnebyen Bodö, ca. 100 km nord for polarsirkelen, må jeg bytte fly to ganger og reise med tog fra Bremen via Hamburg. Fra München er det 2798 kilometer med bil og ferge. Den europeiske kulturhovedstaden 2024 har vel 50 000 innbyggere og en anerkjent jazzfestival. Pianist, komponist og universitetslektor Jan Gunnar Hoff er en av grunnleggerne. I år er han en av hovedpersonene og kan demonstrere sin allsidighet med sine tre opptredener. Søndagens duokonsert med sangerinnen Silje Nergaard må på grunn av stor etterspørsel gjennomføres to ganger. Mandag presenterer han trioen Hoff/Somsen/Lindholm. Sammen med den nederlandske bassisten og den danske trommeslageren spiller han jazz i toppklasse i salen i Beddingen Kulturhus, der Ad Lib Jazz Club holder til. CD-en, som kommer ut til høsten og er innspilt i København, er allerede ferdig og holder hva livekonserten lovet. Finalkonserten byr også på en internasjonal besetning: Keyboardisten Hoff og elbassisten Per Mathisen får selskap av briten Garry Husband og gitaristen Nguyên Lê.  Det viser seg at det finnes et entusiastisk publikum for både elektrisk lyd og fusion i Norge.

Den norske keyboardisten Jørn Øien fra Tromsø, en slags Nordens Joe Zawinul, gleder også publikum med sitt band Cosmopolitan. Passende nok innleder han tirsdagens konsert med Stormy Weather av Weather Report.

Steve Hackett & Djabe har det største publikummet på onsdag med rundt 500 gjester. Den 74 år gamle tidligere Genesis-gitaristen understreker sin status som medlem av Rock 'Roll Hall of Fame, og sammen gjør de det klart at de spiller i samme liga.

Et av hovednavnene, Jaga Jazzist, er avlyst på grunn av logistikkproblemer. Stormen Ingunn herjet i flere dager og lammet Nordland og Troms. Ekstremværet skapte store forstyrrelser, og flyavganger ble kansellert gang på gang, og tilreisende ble tvunget til å holde seg hjemme på grunn av værforholdene. Torsdag 1. februar 2024 er det til og med katastrofevarsel, og befolkningen i Troms og Nordland blir bedt om ikke å forlate hjemmene sine. Organisasjonsteamet mestret denne Sysiphon-oppgaven med glans. 

Steve Hackett & Djabe har det største publikummet på onsdag med rundt 500 gjester. Den 74 år gamle tidligere Genesis-gitaristen bekrefter sin status som medlem av Rock 'Roll Hall of Fame, og sammen gjør de det klart at de spiller i samme liga. 

Den norske tenorsaksofonisten og komponisten Marius Neset og hans nye gruppe spiller stykker fra det aktuelle albumet "Happy" samme dag. Pianist Elliot Galvin tar også over tangentene fordi Magnus Hjorth ikke deltar.

Bandet utstråler en enorm energi, og det kongeniale rytmiske samspillet mellom ham og Anton Eger burde være velkjent nå. De to britene er også jevnbyrdige. Bjørn Willadsen fra Midtnorsk Jazzsenter og daglig leder for Trondheim Jazzorkester sa til frokost neste morgen: "Marius Neset har nå nådd neste nivå!" Stykket Happy kan høres på Youtube: Marius Neset Quartet, Bodø Jazz Open, 31/01/2024.

Ketil Bjørnstad er et annet stort navn på plakaten. Stormen Ingunn tvinger fram en utsettelse av konserten til fredag, og den moderne kirken i Rønvik er også improvisert som spillested. Pianisten, komponisten og forfatteren har vært fast forankret i norsk kulturliv siden syttitallet. Først intervjues han inngående før han på pianoet demonstrerer at Mozart var en pioner for jazzen i hans øyne og at hans tilknytning til Abbey Road Studio inspirerte ham musikalsk: Lady Madonna var en av hans viktige muser den kvelden. Det store publikummet hyllet med rette sin eksepsjonelle artist.

Det er utrolig hvordan nordmenn klarer å arrangere en slik festival i det nesten folketomme Nord-Norge, som har et godt jazzmiljø i ryggen. Programmet omfatter 38 arrangementer. Det faktum at det finnes et arktisk filharmonisk orkester nord for polarsirkelen, som fortsatt er under etablering, men som allerede fungerer godt, fortjener spesiell omtale.

Den nest siste konserten er også åpningskonserten for den europeiske kulturhovedstaden Bodø 2024, der to unge musikere fra Nordland tar med seg helt ulike bestillingsverk til egen fremføring i samarbeid med Arktisk Filharmoni. I tillegg deltar trioen til den Berlin-baserte jazzpianisten og komponisten Joakim Rainer Petersen, som også tar med seg sin favorittsaksofonist Ingrid Laubrock. Pianist Liv Andra Hauge bidrar med sin pianotrio med tre vokalister og sin egen komposisjon. Alexander Aarøen er den tredje som komponerer et lengre klassisk stykke for orkesteret. Til tider er det mer enn 60 musikere på scenen. De får en lang og hjertelig avslutningsapplaus fra publikum i den store konsertsalen, som er fylt til siste plass.

Nordlendingene trenger ikke å bekymre seg for sin musikalske fremtid.


Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Bodø Jazz Open 2024: En reisedagbok

Bodø Jazz Open - Ein Reisetagebuch

Bodø Jazz Open: A travel diary